Σοκολάτα, η τροφή των Θεών (προέλευση)


    Η σοκολάτα με τις μορφές που την ξέρουμε σήμερα, την οφείλουμε στους Ατζέκους και τους Μάγια του Μεξικού. Περίπου 4000 χρόνια πριν, όταν η Μάγια κατέλαβαν την χερσόνησο του Γιουκατάν, εκεί συνάντησαν το κακαόδεντρο. Τα αρχαία κείμενα των Μάγια περιγράφουν πολλούς τρόπους παρασκευής του κακάου, η βάση όμως ήταν πάντα ίδια. Έπαιρναν τους καρπούς, τους καβουρντίζανε και τους άλεθαν ανάμεσα σε δύο πέτρες. Μετά ανακάτευαν την σκόνη με ζεστό νερό και ύστερα το έριχναν από το ένα ποτήρι στο άλλο μέχρι την επιφάνεια να δημιουργηθεί ένα παχύ στρώμα αφρού, προσθέτοντας τσίλι, μόσχο και μέλι, το tchacaloua.
   Γύρω στο 1300, οι Αζτέκοι κατέφεραν να κυριέψουν το μεγαλύτερο μέρος του Μεξικού. Υιοθέτησαν το ρόφημα, που το ονόμασαν tchocoalt με την διαφορά ότι το έπιναν κρύο. Λάτρευαν το δέντρο του κακάο, γιατί το θεωρούσαν πηγή δύναμης και πλούτου. Μάλιστα, χρησιμοποιούσαν τους σπόρους του κακάο σαν μια μορφή νομίσματος. Λόγο του υψηλού σεβασμού που είχαν για τους σπόρους της σοκολάτας οι Αζτέκοι, το προόριζαν μόνο για τους Αυτοκράτορες, τους πολεμιστές και τους εκλεκτούς, και είχε ιερή και εθιμοτυπική σημασία, ως ποτό κατάλληλο για τους θεούς.
    Αφότου οι Ισπανοί κατέκτησαν τους Αζτέκους και ξεκίνησαν το χτίσιμο οικισμών, υιοθέτησαν αρκετές από τις διατροφικές συνήθειες των ιθαγενών, μεταξύ άλλων και τη σοκολάτα. Οι άποικοι που συνέχιζαν να έρχονται από την Ισπανία έφερναν μαζί τους ζάχαρη και διάφορα άλλα γλυκαντικά στη νότια και κεντρική Αμερική. Έτσι, οι Ισπανοί, και μετά από πολύ πειραματισμό, άρχισαν να πίνουν τη σοκολάτα γλυκιά και ζεστή. Αυτή η τάση ταξίδεψε και πέρα από τον Ατλαντικό αλλά και πάλι άργησε μέχρι να γίνει δημοφιλής. Για να αρχίσει η σοκολάτα να γίνεται ευρύτερα γνωστή, χρειάστηκε να φτάσουμε μέχρι το τέλος του 16ου αιώνα.
    Οι χώρες που ανήκουν στη «ζώνη του κακάο» είναι η Βραζιλία, η Βενεζουέλα, το Μεξικό, η Νικαράγουα, η Γουατεμάλα, η Κολομβία, τα νησιά της Καραϊβικής, η Τζαμάικα, η Μαλαισία, η Ινδονησία και η Σρι Λάνκα. Το κακάο καλλιεργείται επίσης στην Ακτή Ελεφαντοστού, την Γκάνα, τη Νιγηρία και το Καμερούν.

Για να δείτε τη συνταγή … πατήστε εδώ


0 σχόλια:

Post a Comment



 

Recipes memories Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha